Шеста национална среща по балканистика “Регионалното и европейското на Балканите: идеи, проекти, реализации (ХIX-XXI в.)”

На 17 и 18 ноември 2017 г. в сградата на Института за балканистика с Център по тракология на ул. „Московска” 45 се проведе Шестата поред национална среща по балканистика “Регионалното и европейското на Балканите: идеи, проекти, реализации (ХIX-XXI в.)”, организирана от Българския национален комитет по балканистика и Института за балканистика с Център по тракология (БАН). В нея ще вземат участие над двадесет колеги от Института за балканистика с Център по тракология (БАН), Института за исторически изследвания (БАН), Института за литература (БАН), Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Нов български университет и Българското геополитическо дружество.

П Р О Г Р А М А 

XI международен конгрес по балканистика

От 31 август до 4 септември 2015 г. в столичния хотел Хилтън беше проведен XI международен конгрес по балканистика на тема: „Югоизточна Европа и европейската интеграция: политически, социално-икономически и културни аспекти". Високият научен форум беше организиран от Института за балканистика с Център по тракология при БАН и се проведе под егидата на ЮНЕСКО.

Конгресът събра световния академичен елит в областта на югоизточно-европейските изследвания. В него взеха участие над 250 участници от 26 държави – както изтъкнати специалисти от Балканите и други страни на света, така и много млади учени. Сред тях бяха и значителен брой сътрудници от ИБЦТ и други институти на БАН. Участниците изнесоха интересни доклади в 18-те секции, посветени на важни теми от историята, икономиката, езикознанието, литературата, музиката и други области, свързани с развитието на балканските страни и народи. Научната работа на Конгреса беше съпътствана от редица куртурни прояви. Между тях беше впечатляващият концерт в Големия салон на БАН, поднесен от ансамбъла „Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров, а също така и уредената във фоайето на Българската академия на науките изложба "Форми и цветове на Югоизточна Европа".

Към Конгреса беше проявено голямо внимание както от страна на българските медии и специалисти, така и от чуждестранни организации и посолства.

По време на конгреса беше проведено заседание на Международния комитет на Международната асоциация за изследване на Югоизточна Европа (Association internationale des études sud-est européennes - AIESEE). Тази организация е създадена през 1963 г. под егидата на ЮНЕСКО и в нея членуват 26 държави. На заседанието бяха включени нови членове на Международния комитет, а за председател на AIESEE беше избран проф. д. ист. н. Александър Костов – директор на ИБЦТ и председател на Организационния комитет на XI международен конгрес по балканистика. Преди него този пост е заеман от още двама български учени – акад. Владимир Георгиев (1965-1967) и акад. Николай Тодоров (1975-1979, 1989-1994).

Повече подробности за Конгреса, както и снимки от неговите заседания, може да видите на сайта му http://www.balkanstudies.bg/congress2015/bg.

Древна Тракия през I хилядолетие пр. Хр.

На 26 и 27 ноември 2014 г., в сградата на Института по балканистика с Център по тракология "Проф. Ал. Фол" на ул. "Московска" 45, София,се проведе конференция на тема: "Древна Тракия през I хилядолетие пр. Хр.: икономика, политика, общество, култура"

Програма на конференцията

ДЕСЕТА БЪЛГАРО-ГРЪЦКА КОНФЕРЕНЦИЯ

На 19-20 юни 2014 г. се проведе Десетата българо-гръцка конференция с тема България, Гърция и европейските предизвикателства на Балканите. Целта на организаторите е тази юбилейна среща да обобщи постигнатото до сега в областта на българо-гръцките политически, икономически, научни и културни отношения.
Повече

КОНФЕРЕНЦИЯ В ЧЕСТ НА ПАПИТЕ БЪЛГАРОФИЛИ ЙОАН ХХІІІ И ЙОАН ПАВЕЛ ІІ

На 28 април в Големия салон на БАН се проведе тържествена научна конференция в чест на папите българофили Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ под наслов „България и Ватикана. Срещи на кръстопътя на народите и времето ХІХ- ХХІ век“. Конференцията бе организирана от Института за балканистика с Център по тракология при БАН под патронажа на вицепрезидента на Република България госпожа Маргарита Попова и с участието на Атлантическия клуб, Централния държавен архив, Дипломатическия архив на Министерството на външните работи и Фондация „Комунитас“. В 13.00 часа във фоайето на БАН беше открита изложба на същата тема.

Повече 

Публично изкуство на Балканите от Римската империя до днес (113-2013)

След като завладял Дакия, император Траян се заел с построяването на нов форум в Рим. Важно място в това забележително обществено пространство заемала една 33-метрова колона, украсена с разказ за военния поход в Дакия. Осветена в 113 г. сл. Хр., тази колона ознаменува победата на Траян. Заедно с другите елементи на форума (съдилище, пазари и библиотеки), колоната подчертава и т. нар. Romanitas (т.е., същността и ценностите на Рим). Във връзка с отбелязването на 1900-годишнината на Траяновата колона Американският научен център в София и Институтът по балканистика с Център по тракология при БАН организират конференция на тема: „Публичното Изкуство на Балканите от Римската империя до днес (113 сл. Хр. – 2013)", която ще се проведе на14-15 март 2013 г.

Публичното изкуство – в смисъл на произведения на изку

Кръгла маса "Балканите и светът: modus concursionis"

На 12 и 13 декември 2012 г. от 9.30 ч. ще бъде проведена кръгла маса на тема "Балканите и светът: modus concursionis", с участието на специалисти от България и чужбина.
Събитието ще се проведе в Института за балканистика с Център по тракология на ул. "Московска" 45.

Програма

Сладко и пикантно: Пътуване в света на балканския вкус

     На 5 и 6 юни 2013 г. ще се проведе конференция на тема "Сладко и пикантно: Пътуване в света на балканския вкус".
     Както всичко на Балканите, така и храната и културата на хранене са чудна смесица от местни традиции и привнесени от Европа, от Ориента, от Средиземноморието вкусове, дали си среща на полуострова и обогатили балканската софра.
    Организатор е Секция “Културна история на балканските народи” в Института за балканистика с Център по Тракология, БАН.
    Заявките, придружени с кратко резюме  до 500 думи, се приемат до 30 април 2013 г.  като приложения в Word формат по електронна поща:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 За пълния текст на обявата тук.