Покана за участие в Х Международни Балканистични четения на тема: ITINERARIA BALCANICA: КУЛТУРА НА ПЪТУВАНЕТО

Качена от Ивайло Начев.

Институтът за балканистика & Център по тракология при БАН има удоволствието да Ви покани да участвате в Х Международни Балканистични четения на тема: ITINERARIA BALCANICA: КУЛТУРА НА ПЪТУВАНЕТО, които ще се състоят в София на 15-16 ноември, 2018 г.  
Моля да изпратите вашите заявки за участие, придружени с резюме на български и английски език (до 1800 знака) до 20 септември 2018 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

В PDF-ФАЙЛА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНФЕРЕНЦИЯТА 

 

Проф. дин Александър Костов изнесе лекция в Харвардския университет на тема: „Китай, Съветският съюз и Балканите през периода на Студената война“

Качена от Ивайло Начев.

Davis Center Harvard University
На 3-ти април 2018 г. проф. дин Александър Костов изнесе лекция в Харвардския университет на тема:

„Китай, Съветският съюз и Балканите през периода на Студената война“ в рамките на семинара, ръководен от проф. Марк Креймър.

Проф. Костов проведе и работни срещи в рамките на двустранния проект между ИБЦТ и Центъра за изучаване на Студената война към Харвардския университет.

проф. Ваня Лозанова-Станчева

Качена от Златомира Герджикова.

Плакат Ваня Лозанова-Станчева 2

 

 

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви поканим на 17 април 2018 г. от 16.30 ч., в ИБЦТ-БАНна лекцията Мистерия на сътворението: към интерпретацията на една орфическа чаша, която ще бъде изнесена от проф. Ваня Лозанова-Станчева. Това е второ събитие в рамките на лекционния цикъл, иницииран от ИБЦТ. Всеки втори вторник от месеца ще бъдат представяни интересни теми.

проф. Рая Заимова

Качена от Златомира Герджикова.

Плакат Рая Заимова извадка

 

 

 

 

Имаме удоволствието на 13 март 2018 г. от 16.30 ч. да Ви поканим на откриването на лекционния цикъл ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК. Първата лекция "Историят на лазаристката мисия в Македония (1839-1939)" и нейният автор. ще бъде изнесена от проф. Рая Заимова.

всеки втори вторник програма

Качена от Златомира Герджикова.

Плакат пролет 2018 извадка123

 

 

 

 

 

 

 

 През месец март поставяме началото на нов лекционен цикъл, който ще се провежда всеки втори вторник на месеца в сградата на Института за балканистика от 16.30 часа. Пролетният календар включва четири лекции с които ще представим широкия хронологичен обхват и тематичното разнообразие на изследователската дейност на ИБЦТ.

Посещение на еврокомисаря г-жа Мария Габриел в ИБЦТ-БАН

Качена от Ивайло Начев.

23 02 2018 M.Gabriel 1

На 23 февруари 2018 г. г-жа Мария Габриел, Еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, посети ИБЦТ. На срещата директорът проф. дин Александър Костов я запозна с дейността на Института и изследователските усилия на учените, насочени към изучаване на процеса на евроинтеграция на страните от региона, със специално внимание върху Западните Балкани.

От своя страна, г-жа Мария Габриел представи основните виждания на Европейската комисия по отношение на Балканите и преди всичко в областта на цифровата икономика и общество. Обсъдени бяха възможностите за участие на Института в европейски изследователски проекти, свързани с комуникациите и други проблеми.

Проф. дин Александър Костов подари на г-жа Габриел издания на ИБЦТ, както и новоизлязлата си книга „Транспорт и комуникации на Балканите (1800-1914 г.)”.

Инвентаризация на библиотеката на ИБЦТ

Качена от Ивайло Начев.

На основание Заповед № 102 РД-09/31.01.2018 г. на директора на ИБЦТ във връзка с извършването на инвентаризация на библиотечните единици в библиотеката на ИБЦТ, ул. „Московска“ № 45

НАРЕЖДАМ

Да се преустанови ползването на библиотеката на ИБЦТ в периода
от 01 февруари до 01 юни 2018 г.

Лекция на проф. д-р Румяна Прешленова

Качена от Ивайло Начев.

На 13 февруари 2018 г. (вторник) от 16.00 часа в сградата на ИБЦТ ул. Московска 45 проф. д-р Румяна Прешленова ще изнесе публична лекция на тема „Между Австро-Унгария и Балканите. Социално-историческа перспектива“. Лекцията е заключителен етап от процедурата за заемане на академичната длъжност „професор“ по ЗРАСРБ и в изпълнение на чл. 12, ал. 15 от Правилника за условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности в БАН и чл. 33, ал 22 от Приложението към Правилника на Научния съвет на ИБЦТ относно условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности.

Публична лекция на доц. Людмила Миндова на тема "Домът на литературата: югославски и постюгославски представи за литературната споделимост"

Качена от Ивайло Начев.

На 6 февруари 2018 г. (вторник) от 15.30 часа в сградата на ИБЦТ ул. Московска 45 доц. д-р Людмила Миндова ще изнесе публична лекция на тема "Домът на литературата: югославски и постюгославски представи за литературната споделимост". Лекцията е заключителен етап от процедурата за заемане на академичната длъжност „доцент“ по ЗРАСРБ (чл. 28) и в изпълнение на чл. 11, ал. 13 от Правилника за условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности в БАН и чл. 32, ал. 20 от Приложението към Правилника на Научния съвет на ИБЦТ относно условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности.

Публична лекция проф. дин Орлин Събев на тема "Хора, сгради и книги: читатели и библиотеки в османското общество (XVII-XIX в.)"

Качена от Ивайло Начев.

На 16 януари 2018 г. (вторник) от 16.00 часа в сградата на ИБЦТ ул. Московска 45 проф. дин Орлин Събев ще изнесе публична лекция на тема "Хора, сгради и книги: читатели и библиотеки в османското общество (XVII-XIX в.)". Лекцията е заключителен етап от процедурата за заемане на академичната длъжност „професор“ по ЗРАСРБ и в изпълнение на чл. 12, ал. 15 от Правилника за условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности в БАН и чл. 33, ал 22 от Приложението към Правилника на Научния съвет на ИБЦТ относно условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности.

Втора интердисциплинарна конференция MIRABILIA: ЧУДЕСНО И МАГИЧЕСКО

Качена от Ивайло Начев.

На 1 и 2 февруари 2018 г. ще се проведе втора интердисциплинарна конференция MIRABILIA: ЧУДЕСНО И МАГИЧЕСКО. Конференцията ще се проведе в
АМЕРИКАНСКИЯ НАУЧЕН ЦЕНТЪР В СОФИЯ (ARCS). София 1510, ул. Васил Петлешков 75.

П Р О Г Р А М А 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е   З А   М Е Д И И Т Е 

Plakat Mirabilia - 23.01.2018

 

ИБЦТ В ЕЛИТА НА БЪЛГАРСКАТА ХУМАНИТАРИСТИКА!

Качена от Ивайло Начев.

С доклад от 4 ноември 2017 г. постоянно действащата към Министерството на образованието и културата (МОН) Експертна комисия за наблюдение, оценка и анализ на научноизследователската дейност, осъществявана от научните организации и висшите училища за 2016 г., класира дейността на учените от Института за балканистика с Център по тракология при БАН в елитната първа група на хуманитарните и социалните науки.
В този доклад научните организации са разпределени в следните пет групи според постигнатите резултати:

Група 1 – елит;
Група 2 – ефективни организации;
Група 3 – задоволително ефективно осъществяващи научната си дейност организации;
Група 4 – организации с незадоволителна ефективност;
Група 5 – организации със слаба ефективност, имащи нужда от методична помощ за повишаване на ефективността.

Експертната комисия предлага също така институтите от БАН, Селскостопанска академия и университетите, включени в група 1 (елит) в десетте научни области и „осъществяващи високо ефективно научна дейност“, да получат „допълнително материално стимулиране“.

Докладът на Експертната комисия на БАН може да прочетете тук


6Books Balk

07Periodic Balk

Още статии ...