Проф. Франческо Гуида беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на БАН“ за принос в балканистичните изследвания

Българската академия на науките присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на нашия партньор и приятел проф. Франческо Гуида за неговия принос в балканистичните изследвания. Неговото удостояване беше по иницатива на ИБЦТ.
На тържествената церемония, която се проведе на 28 ноември 2017 г. в Големия салон на БАН, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи дипломата на проф. Франческо Гуида, който безспорно е най-видният представител на италианската балканистика и един от най-авторитетните изследователи на Запад в областта на историческата балканистика и българистика през XIX и ХХ век. От 2011 г. ръководеният от проф. Гуида Департамент по политически науки към „Рома тре“ поддържа тесни научни контакти с Института за балканистика с Център по тракология на БАН. В

резултат от съвместната работа бяха осъществени успешно два двустранни договора за научно сътрудничество – „България, Италия и Балканите (1870–2010)“ (2011–2013 г.) и „Италия и модернизацията на Балканите (ХІХ–ХХІ век) “ (2014–2016 г.).
След церемонията по връчването на почетната титла проф. Франческо Гуида изнесе академична лекция на тема: „Италианското Рисорджименто и националното възраждане на Балканите през ХІХ век“.
По-късно същия ден, 28 ноември 2017 г. , в Института за балканистика с Център по тракология се проведе кръгла маса с участието на проф. Фр. Гуида, негови колеги и директора на Италианския културен институт в София г-жа Луиджина Педди, посветена на изследванията в Италия в областта на историческата балканистика.

Гуида 2

Гуида 1