СЕДМА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО БАЛКАНИСТИКА. ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ НА БАЛКАНИТЕ

Written by Ивайло Начев.

На 23 и 24 ноември 2018 г. ще се проведе СЕДМА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО БАЛКАНИСТИКА с тема ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ НА БАЛКАНИТЕ. Събитието, което ще се състои в сградата на института, се организира от ИБЦТ и Националния комитет по балканистика.

Предварителна програма

Конференция ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ – ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА, ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ, ЕВРОПЕЙСКА ИНТЕГРАЦИЯ

Written by Ивайло Начев.

проект съвременните БалканиНа 28 септември 2018 г., петък, от 09:00 часа ще се проведе международна конференция на тема ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ – ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА, ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ, ЕВРОПЕЙСКА ИНТЕГРАЦИЯ. Конференцията е организирана от Института за балканистика с център по тракология към БАН по проект “Съвременните Балкани и предизвикателствата пред България“ на ФНИ-МОН. Конференцията ще се проведе в София, Дом на учения – БАН, бул. „Шипченски проход“ 50.
ПРОГРАМА

Лекция на доц. Иво Топалилов „Феноменът „Златната порта“ в Константинопол и неговото разпространение в Тракия“

Written by Ивайло Начев.

Уважаеми колеги,

Имам удоволствието да ви поканя на лекцията на доц. д-р Иво Топалилов „Феноменът „Златната порта“ в Константинопол и неговото разпространение в Тракия“, която ще се проведе на 18 септември 2018 г. (вторник) от 16.00 ч. в сградата на Института за балканистика, на ул. Московска 45.

Ще се радвамe да се видим!

П Л А К А Т   Н А   С Ъ Б И Т И Е Т О 

Напусна ни Василка Тъпкова-Заимова

Written by Ивайло Начев.

13След продължително боледуване на 09. 09. 2018 г. ни напусна проф. ВАСИЛКА ТЪПКОВА-ЗАИМОВА (1924 – 2018 г.). Светла да бъде паметта ѝ!
Опелото ще се извърши на 13 септември (четвъртък) от 14:30 ч. в православната църква на Централните софийски гробища. Погребението ще се състои след опелото, парцел 8.

Василка Тъпкова-Заимова (1924 - 2018)

Лекция "Международният кинофестивал в Солун: история и политика. Българското участие (1963–2017)“

Written by Ивайло Начев.

Плакат Гергана Дончева

 Имаме удоволствието на 11 септември 2018 г. от 16.00 ч. да Ви поканим на първата за тази есен лекция от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК „Международният кинофестивал в Солун: история и политика. Българското участие (1963–2017)“. Лекцията ще бъде изнесена от гл. ас. д-р Гергана Дончева. Събитието ще се проведе в сградата на Института за балканистика на ул. Московска 45.

 

 П Л А К А Т   Н А   Л Е К Ц И Я Т А 

БАН обявява конкурс за прием на редовни и задочни докторанти за учебната 2018/2019 г.

Written by Ивайло Начев.

БАН обявява конкурс за прием на редовни и задочни докторанти за учебната 2018/2019 г.
В ИБЦТ се обявяват четири места за редовни докторанти:
в направление 2.2. История и археология за специалностите Стара история и тракология (едно), Средновековна обща история (едно), Нова и най-нова обща история (едно);
в направление 3.1. Социология, антропология и науки за културата, специалност Теория и история на културата (едно).
За повече подробности вижте прикачените документи.
Пълен текст на обявата

Официално представяне на проекта „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“

Written by Ивайло Начев.

Nasledstvo BG predstavyaneНа 4 юли 2018 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя официалното представяне на проекта „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ /BG05M2OP001-1.001-0001/.
На събитието присъстваха всички партньори по проекта, представители на научните и експертните екипи, гости от институции и сродни организации, представители на бизнеса и медии.
Водещият координатор на проекта проф. дфн Оля Харизанова откри събитието, като представи ръководителя на проекта. Ръководителят на проекта чл. кор. проф. дин Иван Илчев направи кратко представяне на целта, задачите и предвидените дейности.
След това беше излъчена видео-визитка, включваща дванадесетте партньори по проекта и техните ангажименти в процеса на реализация на проекта.
Събитието продължи с представяне на всеки партньор от съответната институция. Проф. дин Александър Костов запозна присъстващите със спецификата и задачите на ИБЦТ-БАН в рамките на проекта „Наследство БГ”.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ДОКУМЕНТАЛНОТО ИЗДАНИЕ "СОЛУН И БЪЛГАРИТЕ: ИСТОРИЯ, ПАМЕТ, СЪВРЕМИЕ. ДОКУМЕНТИ"

Written by Ивайло Начев.

1Eкипът "Солун и българите: история, памет, съвремие" представи на 20 юни ново издание, в което са събрани част от най-интересните документи по темата на едноименния проект. Представянето бе посрещнато с голям интерес и въпреки горещото време залата на Галерия-книжарница "София прес" се препълни с широк кръг заинтересовани от темата, включващ учени, архивисти, наследници на български фамилии от Солун, дипломати, журналисти, писатели и общественици. Поради изчерпване на наличните книжни бройки беше решено да се предостави свободен достъп до електронната версия версия на изданието. Албумът с документи вече е качен в пълен текст на интернет страницата на проекта и може да бъде изтеглен от всички заинтересовани от следната връзка: 

https://www.solunbg.org/…/k…/482-history-memory-present.html

Покана за участие в Седмата национална среща по балканистика

Written by Ивайло Начев.

На 23 ноември и 24 ноември 2018 г. в ИБЦТ ще се проведе Седмата поред национална среща по балканистика. Темата на тазгодишната среща е ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ НА БАЛКАНИТЕ.

Националният комитет по балканистика и ИБЦТ-БАН като организатори на срещата очакват предложения, свързани с проблематизирането на делниците и/или празниците на Балканите в миналото и днес, както и с начините на тяхното представяне в литературата, изобразителното изкуство, пресата и т.н. Заявки за участие, съдържащи заглавие, кратка анотация, автор и институция, се приемат до 20 юли 2018 г. на следния електронен адрес: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

VII НАЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО БАЛКАНИСТИКА

Премиерата на книгата "Маски долу! Национализмът на Балканите през ХХ век"

Written by Ивайло Начев.

20180607 185100 LLSНа 7 юни 2018 г. в Информационния център на Министерството на отбраната се състоя официалната премиера на книгата "Маски долу! Национализмът на Балканите през ХХ век".
Авторите на монографията – Наум Кайчев, Боби Бобев, Юра Константинова, Калина Пеева, Румяна Прешленова и Анета Михайлова – правят опит за демаскиране на благовидните предлози, с които политиците често оправдават посегателствата по отношение на малцинствата и титулярната нация в шест държави в Югоизточна Европа: Югославия, Албания, Гърция, Турция, България и Румъния. Авторите споделят убеждението, че публичното 

Премиерата на документалното издание "Солун и българите: история, памет, съвремие. Документи"

Written by Ивайло Начев.

Pokana - Solun 2018На 20 юни 2018 г. от 17:30 ч. в залата на Галерия-книжарница "София прес" на ул. "Славянска" 29 ще се състои премиерата на документалното издание "Солун и българите: история, памет, съвремие. Документи".

Изданието е резултат от проект „Солун и българите: история, памет, съвремие“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката (Договор № ДН 10/13 от 17.12.2016 г.) и е публикувано със съвместните усилия на Института за балканистика с Център по тракология, Българска академия на науките и Държавна агенция „Архиви“.

МЕЖДУНАРОДЕН КОЛОКВИУМ „БАЛКАНСКИТЕ ИСТОРИОГРАФИИ СЛЕД КОМУНИЗМА. РЕЗУЛТАТИ И ПЕРСПЕКТИВИ“

Written by Ивайло Начев.

Колкоквиум Рим 2018На 22 май в Заседателната зала на Департамента по политически науки при Изследователския университет „Рома-тре“, се проведе международен колоквиум по проблемите на балканските историографии след политическите промени, настъпили в региона през 1989 г. Той бе организиран от Италианската асоциация за проучване на Европейския югоизток (AISSEE), Департамента по политически науки при ИУ „Рома-тре“, Института за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ и учтивото сътрудничество на Румънската академия в Рим. В рамките на две заседания бяха изнесени осем доклада (вж. програмата) и се води дискусия от страна на учени от Албания, България, Италия, Румъния и Хърватия, както и от присъстващи студенти от ИУ „Рома тре“, в която бяха засегнати въпросите за реинтерпретацията на националноосвободителните движения на Балканите в посткомунистическия период;