Събития

Премиера на книгата „Съединението прави силата. Български носители на белгийски национални ордени през XXI век“

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Съединението прави силата корица 1На 13 юли 2021 г. в Регионалния исторически музей – София се състоя премиерата на книгата „Съединението прави силата. Български носители на белгийски национални ордени през XXI век“ (Издателска къща „Тендрил“). Неин автор е чл.-кор. проф. дин Александър Костов. Събитието беше организирано от посолството на Кралство Белгия и беше посетено от представители на българското външно министерство и други институции, чуждестранни дипломати, учени и обществени дейци. Приветствие поднесе Н. Пр. посланик Фредерик Мьорис.

Двуезичното българо-английски издание е посветено на дейността и приноса на изявени български политици, учени и хора на културата и бизнеса за развитието на двустранните отношения между нашата страна и Белгия през последните двадесет години. Основно внимание е отделено на ролята на човешкия фактор в тях и, в частност, на полученото признание чрез награждаването с национални ордени. В богатата откъм събития и личности история на връзките между двете страни присъства доста често удостояването на изтъкнати дейци с високи държавни отличия. Книгата представя индивидуалните усилия на всеки един от наградените българи, като част от обединените усилия за укрепването на общия европейски дом чрез развитието на отношенията между България и Белгия.

Сред удостоените с най-високите белгийски отличия през последните две десетилетия са и редица учени от Българската академия на науките.

Aa

Aa1

Aa2

Всички права запазени © 2022 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене