Събития

Официално представяне на изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Image Rila Monastery 2По случай 1 ноември – Деня на народните будители, в центъра на гр. София Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител и проф. д-р Румяна Прешленова, директор на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН), представиха изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“. Тя е подготвена от екип на ИБЦТ–БАН в изпълнение на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН. Изложбата се осъществява с благословението и любезното съдействие на Рилската света обител, Националната комисия на България за ЮНЕСКО при Министерство на външните работи на Р България и Дирекция „Култура“ на Столична община.

Гости на събитието бяха г-н Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО при Министерство на външните работи на Р България, представители на медиите, учени и граждани.

Снимките, дело на фотографа Добрин Кашавелов, представят шедьоври от Рилската света обител, най-старата институция в българската държава, която пази и поддържа българщината през вековете. Манастирът, чието значение далеч надхвърля Балканите, в продължение на повече от хиляда години е културно средище и съкровищница на Православието. Рилската света обител е включена в Списъка на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от символите на България.

Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на София до 7 ноември 2021 г. (включително) в Галерия на открито в градина „Кристал” в столицата.

 Image Rila Monastery

 

 

 

 

 

 

 

Към към съобщението на сайта на БТА.

Всички права запазени © 2023 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене