Събития

ИБЦТ–БАН представя изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ в Будапеща

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

58B8B3EC 5756 4F3F B3FD 71939E9720C3По случай 19 октомври – празника на преподобни Йоан Рилски, който от 2016 г. се отбелязва и като Ден на българо-унгарското приятелство, Н. Пр. Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Унгария, г-н Пламен Пейков, директор на Българския културен институт в Будапеща и гл. ас. д-р Александра Миланова, научен координатор на ИБЦТ–БАН, откриха изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“. Гости на събитието бяха апостолическият нунций, извънреден и пълномощен посланик на Светия престол и доайен на дипломатическия корпус в Унгария, посланиците на Гърция, Грузия, Мексико и Еквадор, представители на Националното събрание на Унгария, членове на настоятелството на Българската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща, на Унгарско-българската търговска камара, учени и граждани, приятели на България.

Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ е подготвена от екип на ИБЦТ–БАН в изпълнение на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие", финансирана от МОН. Тя се осъществява с благословението на Игумена на Рилската света обител и с любезното съдействие на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България, Посолството на Република България в Будапеща и Националната комисия на България за ЮНЕСКО при Министерството на външните работи на Република България.

Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на унгарската столица до 7 ноември 2022 г. в Българския културен институт в Будапеща (бул. „Андраши” № 14).

353522F5 20B2 41EE 82C3 7696C818A46F

 

Всички права запазени © 2023 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене