Събития

Публична лекция на тема „Маскари са до един!...“ Политическо въображаемо и карикатура в България (началото на ХХ век)“

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

13.02.24 Маскари са до един Политическо въображаемо и карикатура в България началото на ХХ век 01Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на проф. д-р Добринка Парушева (ПУ/ИБЦТ–БАН) на тема „Маскари са до един!...“ Политическо въображаемо и карикатура в България (началото на ХХ век)“.

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 13 февруари 2024 г. (вторник) от 17.00 ч. в сградата на ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45).

Очакваме ви! 

 

Резюме:
Под политическо въображаемо социалните науки разбират колективния конструкт, който организира въображението и символността на политическото, но също така и процеса, създаващ политическото. Карикатурата като визуална материализация на вече създадени или създаващи се в момента образи разкрива големи възможности за изследване на връзката между идеално и материално, между въображаемо и изобразено. Целта на лекцията е да покаже какъв образ на политиката и политическото конструират карикатуристите в България в началото на ХХ век и чрез какви изображения.

 

Всички права запазени © 2024 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене