Събития

Литература и памет. Разговор с Андрея Расучану и Лора Ненковска – 5 април 2024 г.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

434341274 10161518046068586 6897041533015429031 nНа 5 април 2024 г. (петък) от 11.00 ч. в сградата на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ул. „Московска“ № 45) ще се проведе разговор с Андрея Расучану и Лора Ненковска на тема „Литература и памет“.

Андрея Расучану е писателка, авторка на книги с литературна критика и редакторка. „Непозната форма на живот“ (2018), е дебютният ѝ роман, удостоен с наградата за най-добра прозаична книга на списание Атенеу (2019), наградата за писател на месец януари на Съюза на румънските писатели (2019) и редица престижни номинации. Вторият ѝ роман, „Вятърът, духът, дъхът“ (2020), също е преведен на български. Расучану публикува разкази в различни сборници, както и няколко монографии в областта на литературната география и геокритиката, като във фокуса на интересите ѝ нерядко е Букурещ и неговата литературна история.

Родена разказвачка, надарена с онази сетивност, която ѝ позволява да улавя невидимите нишки, изграждащи света, който обитаваме, Андрея Расучано опитомява историята, стихийността на природата и географските пространства, като ги подрежда в разкази – карти на човешките съдби. Силата ѝ да работи пластично с образите, богатият ѝ език и бароковият ѝ стил на писане я превръщат един от най-интересните съвременни гласове в румънската литература. 

Лора Ненковска е филолог с докторска степен от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преводачка на художествена литература и преподавателка по румънски език, средновековна и съвременна румънска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Изключително любопитна читателка, която се опитва да не изпусне пулса на случващото се в румънската литература. Чувствителен преводач с фин усет за езика. Сред авторите, които е превела на български език, са Андрея Расучану, Алина Нелега, Макс Блехер, Мирча Елиаде, Дан Лунгу, Петру Чимпоешу, Йоан Ес. Поп, Богдан-Александру Станеску, Симона Попеску.

Всички права запазени © 2024 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене