Разговори за литературата и полуострова, проф. Божидар Кунчев и Мартин Бодаков

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
There is no translation available.

 

„Разговорите за литературата и полуострова” са събитие, което тепърва ще създава и отстоява облик и присъствие в движението на мисли, идеи, етични и естетически принципи, в споделянето на интуиции и знания. Въпреки че смислов „пространствен” център се очаква да бъде Балканският полуостров в различните възприятия и интерпретации на участниците, всеки интелектуален и артистичен мост към други полуостровни култури тук би се радвал на особено добър прием.

Литературата и литературността имат свое запазено място в разговорите, доколкото една от техните цели е да провокират размисли върху това какво за литературата са Балканите и какво за Балканите е литературата.

„Разговорите за литературата и полуострова” са отворени не само за литератора. Техният най-желан гост и участник е на първо и последно място читателят.

Специални гости на първата среща (16. 10. 2012 г.) са проф. Божидар Кунчев и Марин Бодаков, които ще говорят за поетическите светове на двама от радващите се на подчертан читателски интерес в България постюгославски автори – Дубравка Угрешич и Йосип Ости.

Божидар Кунчев (1948, Варна) е литературен критик и историк; доктор, професор във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски”. Автор e на книгите „Един бял лист, едно перо” (1981), „Александър Вутимски” (1984), „Иван Пейчев” (1986), „Александър Геров” (1987), „Поглед към поезията” (1990), „Заслушан в трепетите на душата” (1990), „Напред и назад” (1996), „Насаме с Гъливер” (1997), „Човешката участ” (2003), „Да отидеш отвъд себе си” (2007), „Когато времето кристализира” (2012). Член е на Сдружението на българските писатели.

Марин Бодаков (1971, Велико Търново) е автор на пет стихосбирки, последната от които – „Наивно изкуство” (2011) е носител на Националната награда „Иван Николов” за най-добра поетична книга. Литературен редактор на в. „Култура” и редовен преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

                                                                                             гл. ас. д-р Людмила Миндова

All Rights Reserved © 2024 Institute of Balkan Studies and Center of Thracology, BAS Web Agency Kaya Pro Ltd, Sofia

Search