Събития

Изложба „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички” - Галерия на открито в градина „Кристал”, 21 октомври - 10 ноември 2019 г.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Plakat 2 OKИнститутът за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол”–БАН в сътрудничество със Столична община организира изложба „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”, която ще се проведе в Галерия на открито в градина „Кристал” от 21 октомври до 10 ноември 2019 г.

Официалното откриване е на 21 октомври (понеделник) от 17:00 ч. в Галерия на открито в градина „Кристал”. Изложбата се организира в рамките на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие”, финансирана от МОН.

Повод за организирането на изложбата са две големи годишнини с фундаментално значение за българската държавност и култура – 140-годишнината от обявяването на София за столица на България и 150-годишнината от основаването на БАН.

Акцентът в изложбата ще бъде поставен върху миналото на град София, запечатано върху пощенските картички от края на XIX век и следващите десетилетия. Ще бъдат представени емблематичните места, събития и пространства, които формират облика на българската столица в хода на новата история на България. В изложбата са представени и градските пространства в другите балкански столици и по-малки балкански градове, тяхната атмосфера, трансформацията на облика им, както и вписването на античното и средновековно архитектурно наследство в градската среда на съвременните селища.

Всички права запазени © 2021 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене