Събития

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Baner2 220x180 2Институтът за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол" – БАН организира научна конференция с международно участие „Градът на Балканите: пространства, образи, памет“, която ще се проведе в периода 2–4 октомври 2019 г.

Имаме удоволствието да Ви поканим на официалното откриване на събитието на 2 октомври 2019 г. (сряда) от 13:00 ч. в Тържествена зала „Проф. Марин Дринов“, БАН, ул. „15 ноември“ № 1, гр. София.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

69397510 2846584415420169 4033789647535472640 o

От 2 до 6 септември 2019 г. в гр. Букурещ (Румъния) се проведе ХІІ международен конгрес по балканистика, най-високият научен форум за балканистите. В него взеха участие над 400 учени от 25 държави от цял свят.

От българска страна Институтът за балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол" – БАН беше представен с най-много участници. Те изнесоха 12 доклада по проблеми на историята, културата и образованието на Балканите от Античността до наши дни. С доклади във форума се включиха и учени от други институти на БАН, университети и регионални исторически музеи от страната.

На конгреса чл.-кор. проф. дин Александър Костов беше преизбран за президент на Международната асоциация за изучаване на Югоизточна Европа (AIESEE), а проф. д-р Румяна Прешленова стана член на Международния комитет.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Плакат Силистра 25юлиНа 25 юли 2019 г. от 17.00 ч. в рамките на инициативата „Академичен четвъртък”, организирана от Регионалния исторически музей – Силистра, доц. д-р Златомира Герджикова ще представи научната и издателската дейност на ИБЦТ-БАН с лекция на тема Институтът за балканистика с Център по тракология: 55 години изследване на Балканите.

По време на същото събитие гл. ас. д-р Калин Стоев ще изнесе лекция на тема „Пред назряващата буря: Дуросторум и Долна Мизия във времето на император Максимин Тракиеца", с която ще бъде представена новата му книга Providentia Imperatoris. Биография на император Максимин Тракиеца

Потребителски рейтинг: 1 / 5

Звезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

20190619 105102На 19 и 20 юни 2019 г. в  Института за балканистика с Център по тракология се проведе българо-румънската научна конференция „Югоизточна Европа през вековете: социална история, езикови и културни контакти“. Научният фоум, посветена на 150-та годишнина от основаването на Българската академия на науките, бе организиран в сътрудничество с Института за проучване на Югоизточна Европа и с Института по история „Николае Йорга“ при Румънската академия.

В приветствените слова и поздравителни адреси към участниците проф. д-р Йоанна Спасова-Дикова, научен секретар на БАН за направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“, проф. д-р Румяна Прешленова, директор на ИБЦТ, и негово превъзходителство Йон Гъля, посланик на Румъния в България изтъкнаха ролята на българо-румънското научно сътрудничество. Неговите традиции датират от далечната 1869 г., когато в Браила е основано Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

dobraНа 17–18 юни 2019 г. се състоя международна научна конференция „Българо-хърватски научни, културни и духовни връзки“, посветена на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Тя беше организирана от Института за балканистика с Център по тракология на основата на двустранното сътрудничество на БАН с Хърватската академия на науките и изкуствата. В нея взеха участие 15 български и 14 хърватски учени не само от партньорските институти, но и от други научни институции в България и Хърватия. Конференцията беше открита с приветствено слово от името на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, прочетено от проф. Йоана Спасова. Приветствие отправи също и г-жа Лйерка Алйбег, посланик на Р Хърватия в България, която проследи с внимание и работата на конференцията. В първото пленарно заседание, което се състоя в Тържествената зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН беше представен сборникът със студии и статии „Българите и Загреб“, резултат от предишната конференция в Загреб през 2017 г. Следващите заседания се проведоха в Зала „Академик Иван Евстратиев Гешов“ в БАН и в Института за балканистика. Докладите обхващаха теми от различни исторически епохи и периоди от Средновековието до нашето съвремие и разкриха нови, неизвестни досега факти от интензивните взаимоотношения между двата братски народа.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Новите предизвикателства ПОКАНАУважаеми колеги,

От името на ръководителя на проекта „Съвременните Балкани и предизвикателствата пред България" чл.-кор. проф. дин Александър Костов и членовете на екипа, имаме удоволствието да ви поканим да присъствате на премиерата на тяхната колективна монография „Новите предизвикателства пред Балканите”, която ще се състои на 25 юни от 17:00 до 18:30 часа, в сградата на ИБЦТ – БАН, /ул. „Московска" № 45/.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Kostov HistSc picЧл.-кор. проф. дин Александър Костов от ИБЦТ-БАН беше избран за член-кореспондент на Международната академия по история на науката (International Academy of the History of Science). Престижната организация, чието седалище е в Париж, е основана още през 1928 г. и обединява изтъкнати учени от целия свят.

Чл.-кор. проф. дин Ал. Костов е вторият българин, приет досега за член на Академията. Изборът му е признание за неговите усилия и постижения в изследванията по история на науката в България и на Балканите.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

P1550219На 14.06.2019 г. в град Монтана се проведе Ден на българската наука, посветен на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. Форумът беше организиран от: Регионален Академичен Център – Монтана, Община Монтана и Институт за балканистика с център по тракология – филиал Монтана.

В рамките на деня на българската наука се проведе научна среща „Българският Северозапад в историческите изследвания“, организирана от филиала на ИБЦТ–БАН. Събитието бе открито с приветствия на кмета на гр. Монтана Златко Живков, доц. д-р Борислав Великов, председател на 39-тото Народно събрание, чл. кор. проф. дин Александър Костов, директор на ИБЦТ – филиал Монтана.

Бяха изнесени два доклада от акад. Ячко Иванов, „Монтана и Северозападът в Българската академия на науките“, и от чл. кор. проф. Александър Костов, „Образованието на българските инженери и архитекти от област Монтана преди Втората световна война“.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

плакат ПеришИмаме удоволствието да ви поканим на лекцията на проф. Дейвид Периш Mosaics with Musical Themes (East and West) Viewed in Their Social Context, която ще се проведе на 17 юни 2019 г. (понеделник) от 17.00 часа в сградата на ИБЦТ – БАН на ул. „Московска“ № 45.

Лекцията се провежда в рамките на проекта LABedia: енциклопедия на Късната античност на Балканите, ІV век, финансиран от ФНИ, договор № КП-06-Н30/6, 13.12.2018

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

DSC00267 2Институтът за балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол", БАН, и Посолството на Кралство Испания в Република България, с подкрепата на Институт Сервантес – София, организираха на 4 юни 2019 г. в зала “Проф. Марин Дринов” на БАН Кръгла маса на тема: „Брулени хълмове? Поглед към Балканите от Пиренеите”. В нея взеха участие трима гости от Испания: Енрике Криадо, дипломат и писател, Мигел Родригес, политолог и директор на списание "Балкания", и Марк Касалс, журналист и експерт по въпросите на Балканите. Модератор на срещата беше журналистът Бойко Василев.

Кръглата маса даде възможност на тримата испански писатели да споделят своите впечатления от живота в България и съседните държави, от културата и традициите на балканските народи. Те дискутираха в по-широк контекст проблемите за стереотипите при срещата с другостта, за предразсъдъците и за отношенията център-периферия.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Институтът за балканистика с Център по тракология - БАН заедно с Института по история „Николае Йорга“ и Института за югоизточноевропейски изследвания при Румънската академия, организира Българо-румънска научна конференция на тема: "Югоизточна Европа през вековете: социална история, езикови и културни контакти", посветена на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.
Събитието ще се проведе на 19-20 юни 2019 г. (сряда-четвъртък) в ИБЦТ-БАН, ул. "Московска" № 45.

ПЪЛНА ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА в PDF формат

Страница 1 от 6

Всички права запазени © 2019 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене