Събития

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

1715155726331Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на доц. д-р Калин Йорданов (ИБЦТ–БАН) на тема „Памет, мощи и трофеи: бележки за възпоменателните „култове“ на някои от лидерите на Четвъртия кръстоносен поход“.

Събитието ще се проведе на 13 май 2024 г. (понеделник) от 18:00 ч. в сградата на ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45) и онлайн: https://us06web.zoom.us/j/86513444853

Очакваме ви!

Лекцията се организира в изпълнение на проект „Да преминеш през войната: Средновековният военен опит на Балканите и неговото социално отражение“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, договор № КП-06-М70-3/15.12.2022 г.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

14.05.24 Уводите и заключенията в Учителното евангелие на Константин Преславски източници и вдъхновения 04Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на доц. д-р Добриела Котова (ИБЦТ–БАН) на тема „Уводите и заключенията в Учителното евангелие на Константин Преславски: източници и вдъхновения“.

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 14 май 2024 г. (вторник) от 15.30 ч. в сградата на ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45).

Очакваме ви! 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

434408440 353277754378397 3288564318774782477 nИнститутът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на д-р Невян Митев (РИМ-Добрич) на тема „Въоръжението и снаряжението на кръстоносната армия на крал Владислав Варненчик (находки от българските земи, проблемни моменти и интерпретации)“.

Събитието ще се проведе на 15 април 2024 г. (понеделник) от 17:30 ч. в платформата Zoom: https://us06web.zoom.us/j/86513444853

Очакваме ви!

Лекцията се организира в изпълнение на проект „Да преминеш през войната: Средновековният военен опит на Балканите и неговото социално отражение“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, договор № КП-06-М70-3/15.12.2022 г.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

09.04.24 Античността в календарните двустишия на Христофор Митиленски и техните преводи на Балканите 02Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на д-р Екатерина Дикова (ИБЦТ–БАН) на тема „Античността в календарните двустишия на Христофор Митиленски и техните преводи на Балканите“.

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 9 април 2024 г. (вторник) от 15.30 ч. в сградата на ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45).

Очакваме ви!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

434341274 10161518046068586 6897041533015429031 nНа 5 април 2024 г. (петък) от 11.00 ч. в сградата на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ул. „Московска“ № 45) ще се проведе разговор с Андрея Расучану и Лора Ненковска на тема „Литература и памет“.

Андрея Расучану е писателка, авторка на книги с литературна критика и редакторка. „Непозната форма на живот“ (2018), е дебютният ѝ роман, удостоен с наградата за най-добра прозаична книга на списание Атенеу (2019), наградата за писател на месец януари на Съюза на румънските писатели (2019) и редица престижни номинации. Вторият ѝ роман, „Вятърът, духът, дъхът“ (2020), също е преведен на български. Расучану публикува разкази в различни сборници, както и няколко монографии в областта на литературната география и геокритиката, като във фокуса на интересите ѝ нерядко е Букурещ и неговата литературна история.

Родена разказвачка, надарена с онази сетивност, която ѝ позволява да улавя невидимите нишки, изграждащи света, който обитаваме, Андрея Расучано опитомява историята, стихийността на природата и географските пространства, като ги подрежда в разкази – карти на човешките съдби. Силата ѝ да работи пластично с образите, богатият ѝ език и бароковият ѝ стил на писане я превръщат един от най-интересните съвременни гласове в румънската литература. 

Лора Ненковска е филолог с докторска степен от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преводачка на художествена литература и преподавателка по румънски език, средновековна и съвременна румънска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Изключително любопитна читателка, която се опитва да не изпусне пулса на случващото се в румънската литература. Чувствителен преводач с фин усет за езика. Сред авторите, които е превела на български език, са Андрея Расучану, Алина Нелега, Макс Блехер, Мирча Елиаде, Дан Лунгу, Петру Чимпоешу, Йоан Ес. Поп, Богдан-Александру Станеску, Симона Попеску.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

431876359 1587207435375795 2478019302265241655 nКалоян Константинов, докторант в Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН), изследващ отношенията между Балканите и Ислямска република Иран, получи награда за журналистика на международния конкурс Jour-You. Церемонията се проведе в Атина, където присъстваха финалисти от Италия, Албания, Тунис, Египет и Йордания.

Калоян получи отличието за своята поредица от репортажи за демократичните протести, културата и политиката на Иран, които са част и от изследванията му в БАН. Малко по-рано, материалите му бяха отличени и в конкурса за журналистика „Валя Крушкина“, както и „Агент на промяната“ за добротворчество и принос в обществото.

През 2023 г. Калоян бе удостоен с наградата за изгряващ лидер на Кралския лондонски колеж за своята дейност като международен лектор по медийна грамотност, дезинформация и международни отношения, както и за журналистическата си работа, пряко обвързана и с изследванията му в ИБЦТ-БАН.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

IMG 35x45В края на миналата седмица чл.-кор. проф. д. ист. н. Александър Костов беше удостоен с Почетния знак на Община Монтана. Най-високото отличие на общината ще му бъде връчено на празника на града – Свети Дух, по силата на решение на Общински съвет – Монтана. Номинацията на проф. Костов получи единодушната подкрепа на всичките 33-ма съветници. Това е красноречиво доказателство, че приносът му е високо оценен от местната общност.

С почетните отличия на Община Монтана се удостояват личности и институции с изключителни заслуги към града. Освен впечатляващите академични постижения на проф. Костов, основание за наградата е и инициираното от него сътрудничество на местната власт и културни институции с Института за балканистика с Център по тракология към БАН, чиито директор беше той през периода 2010-2018 г. В резултат на партньорството в Монтана бяха проведени многобройни събития – конференции, семинари, лекции. Факт е издаването на редица сборници и научни публикации.

През 2018 г. по предложение на чл.-кор. проф. Костов в Монтана бе създаден филиал на ИБЦТ към БАН. Това задълбочи сътрудничеството с общината, Регионалния исторически музей и Държавния архив в Монтана. Под неговото научно ръководство са публикувани 4 сборника, посветени на миналото и настоящето на Българския северозапад. Сред тях е и специалното издание, посветено на 130-годишнината от обявяването на градския статут на Монтана. Под печат е петото издание от поредицата. Предстои научна конферениция под ръководството на чл.-кор. проф. Александър Костов, която е включена в програмата за празника на града.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

DirectTargetBG 03На 26 март 2024 г. (вторник) в ИБЦТ–БАН от 15.00 ч. ще бъде прожектиран документалният филм „Директна цел – България“ (2023, реж. Радослав Илиев). Филмът изследва битките в българското небе по време на Балканската и Първата световна войни. Основни акценти са мащабните наказателни действия на англо-американската авиация по време на Втората световна война и по-конкретно в периода на 1943–1944 г.

След прожекцията от 16.00 ч. ще се проведе дискусия с представители на екипа. Събитието е част от семинара „Документалното кино и историята: Парадокси на едно неизбежно сътрудничество“, който се реализира в рамките на проекта „Разговори за литературата и полуострова“ с ръководител доц. Людмила Миндова.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките съвместно с Института за източни изследвания „A.Ю. Кримски“ към Националната академия на науките на Украйна, Източноукраинския национален университет „Володимир Дал“ и Харковската академия на културата организират III Международна научна конференция „Културата във време на социални кризи и конфликти“. Събитието ще се проведе на 21 и 22 ноември 2024 г. в платформата Zoom.

Заявки за участие се приемат до 1 септември 2024 г. на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Материалите от конференцията ще бъдат публикувани в реферирано издание след двойно анонимно рецензиране.

Подробна информация за конференцията (на български, украински и английски език) е достъпна тук.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на д-р Марио Филипов (ИБЦТ–БАН) на тема „Корабоплаване и морска навигация в Източното Средиземноморие през XIV – XV в. в контекста на Венецианско-Генуезкото военноморско съперничество“.

Събитието ще се проведе на 18 март 2024 г. (понеделник) от 17:30 ч. в сградата на ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45) и онлайн: https://us06web.zoom.us/j/86513444853

Очакваме ви!

Лекцията се организира в изпълнение на проект „Да преминеш през войната: Средновековният военен опит на Балканите и неговото социално отражение“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, договор № КП-06-М70-3/15.12.2022 г.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Poster дискусия робство 01През 2023 г. Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) постави началото на проекта „Исторически хамелеони“ с основна цел дискутиране на промените, които се наблюдават при някои често използвани понятия в зависимост от историческия, социалния или културния контекст.

На 15 март 2024 г. от 13.00 часа ви каним на първата ни публична дискусия, на която ще представим понятието РОБСТВО. Събитието ще се проведе в сградата на ИБЦТ–БАН на ул. „Московска“ № 45. Повече информация можете да намерите на https://historical-chameleons.clada-bg.com/slavery_discussion-bg/

Дискусията е организирана в рамките на проекта на ИБЦТ–БАН „Исторически хамелеони“, част от е-инфраструктурата за българско езиково и културно наследство CLaDA.BG.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Покана 1 copy 4Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките има удоволствието да ви покани на представянето на изданието Impact et réception de la culture française dans les Balkans (XIXe – XXe siècles) / Френската култура на Балканите (ХІХ – ХХ в.) – взаимовръзки и рецепция, съст. проф. Рая Заимова.

Размисли за книгата ще сподели проф. Калин Михайлов. Модератор: гл. ас. Александра Миланова.

Събитието ще се проведе на 19 март 2024 г. (вторник) от 15.30 ч. в сградата на ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45).

Очакваме ви!

 

Страница 1 от 29

Всички права запазени © 2024 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене