Събития

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Cover Balkani10На 23.11.2021 г. в салона на ИБЦТ–БАН, при спазване на всички противоепидемични мерки, се състоя премиерата на поредния десети брой на БАЛКАНИ, научното периодично издание на Института за балканистика с Център по тракология при БАН, посветено на кръглата годишнина от неговото щастливо рождение. Това подсказа и темата на броя: „10 години БАЛКАНИ“. Чл. кор. проф. дин Александър Костов, главен редактор на изданието, направи кратка, но емоционална равносметка на изминалите 10 години на фона на атрактивна ретроспективна презентация. 

В настоящия брой измежду предложените статии са подбрани онези, които са посветени на значими проблеми от различни периоди на историята на региона и са дело на изявени и утвърдени учени от ИБЦТ. В юбилейното издание са включени статиите и на тримата бележити учени, участвали като автори и в първия брой – Валерия Фол, Мария Тодорова и Галя Вълчинова.

Една от мисиите на изданието е да бъдат представяни атрактивно и информативно всички актуални аспекти от богатата научна и обществена дейност на екипа на Института, проектирани в отделните рубрики: „Балканистични хроники“, „Нови книги“ и „Рецензии“; да се отдаде заслужена почит към забележителни личности в историята на научните изследвания  на Югоизточна Европа посредством рубриката “Personalia”.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Cities in the Balkans coverУважаеми колеги и приятели,

Имаме удоволствието да ви съобщим, че излезе от печат книгата “Cities in the Balkans: Spaces, Faces, Memories” (Sofia: IBSCT-BAS, 2021, ISBN 978-619-7179-20-0, 358 с.).

Изданието е част от изпълнението на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН с решение на Министерския съвет № 577 от 17 август 2018 г.

Книгата е достъпна в ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45).

Съдържание

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

254544299 369232814941642 792232651715487252 nИнститутът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките има удоволствието да представи своята най-нова инициатива – подкаста „Да поговорим за Балканите“. 

Гост в първия епизод е г-н Кирил Вълчев, генерален директор на Българската телеграфна агенция.

За да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се в Spotify, Apple Podcasts, Podcast Addict, Podchaser, Pocket Casts, Deezer, Listen Notes, Player FM, Podcast Index или RSS Feed.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

09.11.2021 Римското археологическо наследство в Югозападна България като ресурс за културен туризъм 03 1Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките има удоволствието да Ви покани на лекцията на д-р Стела Стефанова (ИБЦТ–БАН) на тема „Римското археологическо наследство в Югозападна България като ресурс за културния туризъм“.

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 9 ноември 2021 г. (вторник) от 17:00 ч. в платформата Zoom.

Очакваме ви!

https://zoom.us/j/94953582249

Meeting ID: 949 5358 2249

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Image Rila Monastery 2По случай 1 ноември – Деня на народните будители, в центъра на гр. София Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител и проф. д-р Румяна Прешленова, директор на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН), представиха изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“. Тя е подготвена от екип на ИБЦТ–БАН в изпълнение на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН. Изложбата се осъществява с благословението и любезното съдействие на Рилската света обител, Националната комисия на България за ЮНЕСКО при Министерство на външните работи на Р България и Дирекция „Култура“ на Столична община.

Потребителски рейтинг: 4 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивна

Roumiana Preshlenova Women in scienceПроф. д-р Румяна Ил. Прешленова, директор на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките, изнесе академично слово на тема „Жените в науката“ на тържественото събрание, организирано от БАН по случай Деня на народните будители.

Запис на събитието може да видите тук (аудио и видео). 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

SOLUN FESTIVAL 1 4Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на доц. д-р Гергана Дончева на тема „Българското участие на Солунския кинофестивал (1963–2020)“. Събитието се организира в изпълнение на чл. 18. (17) от ПРИЛОЖЕНИЕ към Правилника на Научния съвет на ИБЦТ–БАН и ще се проведе на 21 октомври 2021 г. (четвъртък) от 17:00 ч. в платформата Zoom.

Очакваме ви!

https://us06web.zoom.us/j/88697547416

 

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Изложба Рилска света обителИзложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ е подготвена от екип на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките в изпълнение на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН. Тя се осъществява с любезното съдействие на Рилската света обител, Националната комисия на България за ЮНЕСКО при Министерство на външните работи на Р България и Дирекция „Култура“ на Столична община.

Изложбата представя шедьоври от Рилската света обител, най-старата институция в българската държава, която пази и поддържа българщината през вековете. Манастирът, чието значение далеч надхвърля Балканите, в продължение на повече от хиляда години е културно средище и съкровищница на Православието. Рилската света обител е включена в Списъка на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от символите на България.

Официалното представяне на изложбата е в Деня на народните будители на 1 ноември 2021 г. (понеделник) от 17:00 ч. в Галерия на открито в градина „Кристал”, гр. София. Тя може да бъде разгледана до 7 ноември 2021 г.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

12.10.2021 Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски 01Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките има удоволствието да ви покани на лекцията на проф. д-р Лора Тасева (ИБЦТ–БАН) на тема „Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски: старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски речници индекси“.

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 12 октомври 2021 г. (вторник) от 17:00 ч. в платформата Zoom.

Очакваме ви!

https://zoom.us/j/94953582249

Meeting ID: 949 5358 2249

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Николай Тодоров изложба БАНИнститутът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките представя изложбата „Балканистиката, дипломацията и политиката. 100 години от рождението на акад. Николай Тодоров“. Тя може да бъде разгледана в централното фоайе на БАН-Администрация (София, ул. „15 ноември“ № 1).

Стогодишнината от рождението на акад. Николай Тодоров (1921–2003), виден учен, дипломат и политик от най-новата история на България, е повод да се припомни неговият принос като посланик в Атина през 1979–1983 г. за изграждането на добросъседски отношения на Балканите в последните години на Студената война. В качеството си на член на Изпълнителния комитет на ЮНЕСКО (1972–1976) той става президент на ХХІІІ Генерална конференция на  ЮНЕСКО през 1985–1987 г., проведена за пръв и последен път в София. След успешната академична и дипломатическа кариера Николай Тодоров  става председател на VІІ Велико народно събрание (17 юли 1990 – 2 октомври 1991 г.)  и е държавен глава на Република България (17 юли – 1 август 1990 г.).

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

v 01 2021Уважаеми колеги и приятели,

Имаме удоволствието да ви поканим на представянето на три монографии:

  • Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in History and Culture
  • Солун, мечтаният град
  • Солунският кинофестивал: история, предизвикателства и метаморфози

Събитието ще се проведе на 20 септември 2021 г. (понеделник) от 17:00 ч.
За да се включите в него, използвайте следния линк: https://us06web.zoom.us/j/81006371506

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

IMG 6815Уважаеми колеги и приятели,

Имаме удоволствието да Ви поканим в Регионалния исторически музей в Русе, за да разгледате изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички“. Тя е подготвена от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и се осъществява съвместно с по Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН.

Изложбата може да бъде разгледана до края на м. октомври 2021 г.

Заповядайте!

Страница 1 от 14

Всички права запазени © 2021 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене