Събития

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

На 24 юли 2022 г. д-р Тодор Чобанов от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии гостува в предаването „Операция История“ на телевизия Bulgaria ON AIR. В рубриката „По следите на тяхната история“ той говори по темата „Древните българи – християни или езичници?“.

Запис на предаването е достъпен тук

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

The Cult of the Ruler 1Институтът за балканистика с Център по тракология и Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките организират конференция с международно участие на тема „Култът към владетеля през Античността и Средновековието“. Тя е посветена на 150-годишнината от откриването на Мадарския конник за науката от Феликс Каниц през 1872 г.

Конференцията ще се проведе в гр. Плиска и с. Мадара на 30 юни и 1 юли 2022 г. 

Като част от събитието ще бъде показана изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“, подготвена от Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България. Експозицията е посветена на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на международната организация.

Линк за онлайн участие в платформата Zoom: https://us02web.zoom.us/j/82584178769

ПРОГРАМА

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

28.06.22. Introduction to Computer supported Handwritten Text Recognition 02Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките има удоволствието да ви покани на публичната лекция на проф. Ахим Рабус (Фрайбургски университет) на тема "Introduction to Computer-supported Handwritten Text Recognition".

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 28 юни 2022 г. (вторник) от 17:00 ч. в хибридна форма: в ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45) и онлайн в платформата Zoom https://us02web.zoom.us/j/89489470402

Очакваме ви!

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

20220610 094349На 10 юни 2022 г. в гр. Монтана се проведе научна конференция „Българският Северозапад: минало и съвременност“, която предизвика сериозен интерес сред местната общественост. Тя беше организирана от филиала на Института за балканистика с Център по тракология и Регионалния център при БАН в град Монтана, съвместно с Община Монтана, Регионален исторически музей и Държавeн Архив – Монтана. Важният регионален форум беше проведен под ръководството на  чл.-кор. проф. дин Александър Костов – директор на филиала на ИБЦТ в Монтана.

Участниците в конференцията бяха поздравени от г-н Златко Живков - кмет на Община Монтана и доц. д-р Борислав Великов – председател на 39-тото НС на Република България и член на Съвета на настоятелите на БАН. Приветствия поднесоха проф. д-р Митко Димитров – главен координатор на НАМ към БАН и г-н Валери Георгиев – координатор на Регионалния академичен център в Монтана. При откриването й доклад изнесе акад. Ячко Иванов.

В конференцията с доклади взеха участие 27 изследователи от БАН, а също  и от архиви, музеи  и други институции от Северозападна България – Монтана, Видин, Враца и Лом.  Научният форум  беше посветен на 50-годишнината от създаването на Института по тракология при БАН и по този в Монтана беше открита изложба, която беше представена от доц. д-р Иво Топалилов и. д. ръководител на Центъра по тракология.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

FullSizeRenderНа 8 юни 2022 г. в галерия „Мисията“ бяха представени най-новите издания на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН). Това са албумите „101 картини от България“ и "101 Paintings from Bulgaria", колективните монографии „Градът на Балканите: пространства, образи, памет“, “Cities in the Balkans: Spaces, Faces, Memories” и „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“, както и юбилейното издание на Studia Tracica, подготвено по случай 50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН.

По време на събитието директорът на ИБЦТ–БАН проф. д-р Румяна Ил. Прешленова и директорът на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България г-жа Снежана Йовева-Димитрова подписаха меморандум за сътрудничество.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Montana 60x160sm 10.6.22На 10 юни 2022 г. в гр. Монтана ще се проведе научна конференция „Българският Северозапад: минало и съвременност“. Тя е организирана от филиала на Института за балканистика с Център по тракология и Регионалния център при БАН в град Монтана, съвместно с Община Монтана, Регионален исторически музей и Държавeн Архив – Монтана. Научен ръководител е чл.-кор. проф. дин Александър Костов. В конференцията ще участват учени от БАН и изследователи от региона (Вж. програмата по-долу).

Форумът е посветен на 50-годишнината от създаването на Института по тракология при БАН, като по този повод ще бъде представена изложба. Научната конференция е част от честванията на празника на града „Свети дух“.

Програма

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

08.06.22 01 01На 8 юни 2022 г. (сряда) от 17:30 ч. в галерия „Мисията“ (ул. „Алфред Нобел“ № 2, гр. София) ще бъдат представени най-новите издания на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките: албумите „101 картини от България“ и "101 Paintings from Bulgaria", колективните монографии „Градът на Балканите: пространства, образи, памет“, “Cities in the Balkans: Spaces, Faces, Memories” и „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“, както и юбилейното издание на Studia Tracica, подготвено по случай 50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН.

Събитието се организира в сътрудничество с Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

20220525 122709На 25 май 2022 г. се проведе семинар по проект „Австрийско-български отношения през Студената война“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ и Австрийското федерално министерство на науката, изследванията и икономиката, чрез Австрийската агенция за международно сътрудничество в областта на образованието и научните изследвания.

Участниците във форума представиха предварителните резултати от проучванията си по темата на проекта и обсъдиха по-нататъшната си работа.

В работата на семинара се включиха членовете на двата екипа:

      • от австрийска страна: доц. д-р Петер Ругенталер (координатор), д-р Максимилиан Граф и  Анна Щайнер.
      • от българска страна: чл.-кор. проф. дин Александър Костов (координатор), проф. дюн Надя Бояджиева, д-р Бисер Банчев, гл. ас. д-р Димитър Добрев.

В семинара взеха участие и външни за проекта учени – експерти, които са индивидуални партньори по него – проф. Марк Креймър (Харвардски университет – САЩ), проф. д-р Щефан Карнер (Институт „Лудвиг Болцман“ за изследване на последиците от войните – Австрия), д-р Арно Вониш (университет в Грац – Австрия) и Дитер Бахер (Институт „Лудвиг Болцман“ за изследване на последиците от войните – Австрия).

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

IMG 2472На тържествено събрание по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, бяха отличени най-добрите млади учени на Българската академия на науките. Председателят на Народното събрание Никола Минчев връчи наградите на победителите в конкурса за млади учени „Професор Марин Дринов“ и конкурса за най-млади учени „Иван Евстратиев Гешов“.

Гл. ас. д-р Александра Миланова от Института за балканистика с Център по тракология получи наградата за млади учени „Професор Марин Дринов“ за постижения в направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“.

Георги Юри Дикин, редовен докторант в Института за балканистика с Център по тракология, получи наградата за най-млади учени „Иван Евстратиев Гешов“ за постижения в същото направление.

Наградите целят да откриват и стимулират талантливите млади учени в БАН, да им позволят по-рано и успешно да осъществят международни научни контакти, да подпомогнат тяхното развитие и израстване, както и да направят работата в науката и по- специално в БАН по-привлекателна за млади и даровити специалисти.

 

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

reklamenposterНа 2 юни 2022 (четвъртък) от 18:30 ч. в Регионален исторически музей – Варна ще се проведе откриване на изложбата „Египетските култове по Българското Черноморие“, организирана от Института за балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките със съдействието на Регионален исторически музей – Варна, Нов български университет и посолството на Египет в България.

Представените в изложбата паметници произлизат от античните градове по българското крайбрежие на Черно море – Аполония Понтика (Созопол), Месамбрия (Несебър), Анхиало (Поморие), Одесос (Варна) и Дионисополис (Балчик) – и са обособени в пет раздела според вида им: АМУЛЕТИ, ЕПИГРАФСКИ ПАМЕТНИЦИ, ТЕРАКОТА, БРОНЗ, НУМИЗМАТИКА. Те са подбрани, за да илюстрират проникването на египетските култове в Древна Тракия. Заради комуникативното разположение на тези градове спрямо вътрешността ѝ това проникване се е осъществило първоначално тук вероятно още в началото на I хил. пр. Хр. Най-ранните известни паметници с египетско влияние са амулетите, откривани в гръцките колонии Аполония Понтика (Созопол) и Месамбрия (Несебър).

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

DSC 0083На 16 май 2022 г. в Големия салон на БАН тържествено беше отбелязана 50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН, сега Център по тракология „Проф. Александър Фол“ в ИБЦТ–БАН. 

Директорът на ИБЦТ–БАН проф. д-р Румяна Прешленова припомни, че за 50 години в структурата работят и са работили над 50 изявени учени. По думите й изследванията на големите български учени Иван Велков, Христо Данов, Гаврил Кацаров, Георги Михайлов и много други създават основата, на която стои проф. Александър Фол, за да постави началото на самостоятелното институционално развитие на тази наука в БАН. Тракологията винаги се е развивала в тясно сътрудничество както със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, така и с Националния археологически институт с музей към БАН, където се извършват систематични археологически проучвания на обекти от тракийската история, посочи тя.

Чл.-кор. проф. дтн Стефан Хаджитодоров, заместник-председател на БАН, поднесе приветствие от името на ръководството на Академията и връчи на ИБЦТ–БАН почетен плакет – сребърен, за високи научни постижения в изследването и популяризирането на историята, културата и езика на Древна Тракия.

Доц. д-р Мира Маркова, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, поднесе приветствие от името на ректора. Тя връчи на директора на ИБЦТ–БАН проф. Румяна Прешленова почетния знак на ректора на Софийския университет за принос в развитието на академичното сътрудничество между двете институции и по повод 50-годишнината от основаването на Института по тракология. 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

На 16 май 2022 г. д-р Тодор Чобанов от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии гостува в предаването „История.бг“ на БНТ. Заедно с проф. Веселин Янчев и доц. д-р Георги Николов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ той говори по темата за многоликите столици на българите.

Запис на предаването е достъпен тук.

 

 

Страница 1 от 17

Всички права запазени © 2022 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене