Събития

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

00.Title poster 1 copyПо случай националния празник на България на 3 март 2024 г. (неделя) от 19.00 ч. в Българския културен институт в Лондон ще бъде открита изложбата „Древните съкровища на България“. Тя е изготвена от екип на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) в изпълнение на Национална научна програма „Развитие на българистиката в чужбина“. Материалите са на ИБЦТ–БАН, създадени по проект „Булгариана" от проф. д.н. Валерия Фол и Николай Генов, фотограф.

Откриването на изложбата ще бъде съпроводено от концертно изпълнение на изтъкнатите музиканти Боян Иванов (кларинет), Александър Сомов (виолончело), Лизиен Чен (пиано).

Събитието се организира в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи на Р България.

Заповядайте!

За да присъствате на откриването на изложбата е необходима предварителна регистрация на този линк.

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Кръгла маса плакатИнститутът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) организира кръгла маса Древна Тракия и Изтокът в памет на гл. ас. д-р Мирослав Издимирски. Темата е централна в изследванията на д-р Издимирски, чийто изследователски интерес задава и широката рамка на научния форум. На кръглата маса ще бъдат представени дирения в областта на политическата, културната, демографската история в избраните исторически региони в широк хронологичен спектър.

Събитието ще се проведе на 22 февруари 2024 г. от 10:00 ч. в сградата на ИБЦТ–БАН на ул. „Московска“ № 13.

ПРОГРАМА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

13.02.24 Маскари са до един Политическо въображаемо и карикатура в България началото на ХХ век 01Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на проф. д-р Добринка Парушева (ПУ/ИБЦТ–БАН) на тема „Маскари са до един!...“ Политическо въображаемо и карикатура в България (началото на ХХ век)“.

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 13 февруари 2024 г. (вторник) от 17.00 ч. в сградата на ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45).

Очакваме ви! 

 

Резюме:
Под политическо въображаемо социалните науки разбират колективния конструкт, който организира въображението и символността на политическото, но също така и процеса, създаващ политическото. Карикатурата като визуална материализация на вече създадени или създаващи се в момента образи разкрива големи възможности за изследване на връзката между идеално и материално, между въображаемо и изобразено. Целта на лекцията е да покаже какъв образ на политиката и политическото конструират карикатуристите в България в началото на ХХ век и чрез какви изображения.

 

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Call for PapersИнститутът за балканистика с център по тракология „Проф. Александър Фол“ към Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) организира международна конференция, озаглавена„Настана голяма бран и погибел“. Военното дело на Балканите през Средновековието“, посветена на 580-годишнината от битката при Варна (1444 – 2024).

Повече информация ще намерите тук, а формуляр за участие може да изтеглите оттук.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Иван СапунджиевНа 23 януари 2024 г. в Централния военен клуб в София Военноисторическата комисия връчи своите Годишни награди за 2023 г. Водещи на церемонията бяха полк. Виолина Вълева и актьорът Руси Чанев.

Заместник-председателя на Военноисторическата комисия Иван Сапунджиев връчи на доц. д-р Марияна Стамова от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките награда за изследване на балканската военна история и сближаване на държаните и народите от региона. С почетното звание „Командир – пазител на славните традиции на Българската армия“ бе удостоен командирът на 3-то бригадно командване – Благоевград, полк. Митко Балтов. Наградата за обективно представяне на историята и съвремието на Въоръжените сили беше връчена на Кирил Вълчев, генерален директор на БТА. Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев връчи наградата за принос в изследването и популяризирането на историята и бойните традиции на Българската армия. Отличието бе присъдено на Преслав Панчелиев и д-р Калоян Панчелиев. С наградата за принос в изследването на националноосвободителните борби на българския народ беше удостоен проф. д.и.н. Трендафил Митев.

Официални гости на церемонията бяха техни превъзходителства посланикът на Република Албания в България Инид Мило, посланикът на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска, аташе по отбраната на Република Сърбия в София полк. Желко Симич, председателят на Европейския съюз на гражданите-сеньори проф. Николай Андреев и др.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Poster

От 24 до 26 януари 2024 г. в Нова конферентна (Огледална) зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международна научна конференция на тема „Обмен и приспособяване: езици и култури в диалог (Балканите от Късната античност до ранната модерност)“. Събитието се организира от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и фондация „Александър фон Хумболт“ с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“, договор КП-06-МНФ/21 от 08.08.2023 г.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

09.01.24 Тракийската Хера vs. Олимпийската Хера в тракийските римски провинции 01Институтът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на гл. ас. д-р Ирина Шопова (ИБЦТ–БАН) на тема „Тракийската Хера vs. Олимпийската Хера в тракийските римски провинции“.

Събитието е част от цикъла ВСЕКИ ВТОРИ ВТОРНИК и ще се проведе на 9 януари 2024 г. (вторник) от 17.00 ч. в сградата на ИБЦТ–БАН (ул. „Московска“ № 45), както и онлайн в платформата Zoom: https://us02web.zoom.us/j/86558548593

Очакваме ви! 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

На 18 и 29 декември 2023 г. д-р Бисер Банчев от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките гостува в Euronews PrimeTime и в предаването „Преди всички“ на БНР, Програма Хоризонт. Той коментира изборите в Република Сърбия.

Цялото интервю в Euronews PrimeTime е достъпно тук.

Цялото интервю в „Преди всички“ на БНР, Програма Хоризонт е достъпно тук.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Изображение лекцияИнститутът за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките (ИБЦТ–БАН) има удоволствието да ви покани на публичната лекция на д-р Брeндън Освалд (Haidelberg Academy of Sciences and Humanities) на тема „Теодор Комнин: война и политка на Балканите през XIII век“.

Събитието ще се проведе онлайн на 20 декември 2023 г. (сряда) от 17:00 ч. в платформата Zoom: https://us06web.zoom.us/j/86513444853

Очакваме ви!

Лекцията се организира в изпълнение на проект „Да преминеш през войната: Средновековният военен опит на Балканите и неговото социално отражение“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, договор № КП-06-М70-3/15.12.2022 г.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Photo1На 29.11.2023 г. гл. ас. д-р Самуил Камбуров участва в научен семинар, организиран от Центъра за Източноевропейски изследвания (CEES) към Университета на Цюрих (Швейцария). Темата на презентацията беше „Western European Influence on the Cold Weapons and Warfare in the Balkans during the Late Middle Ages and Renaissance“, която е и част от неговото проучване. По време на презентацията бяха представени отделни аспекти от развитието и промените във военното дело на Балканите през Късното Средновековие и Ренесанса. Кръстоносните походи поставят началото на нова ера във военното дело в Европа и Близкия изток, която води до значителни промени в оръжията, отразяващи (от гледна точка на Изтока) силното западноевропейско влияние. По време на своето участие в научното мероприятие на CEES, д-р Самуил Камбуров представи и част от началния етап на изследването си, свързано с историята на Леванта и взаимоотношенията на региона с Балканите.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

CouvertureИзлезе от печат книгата Impact et réception de la culture française dans les Balkans (XIXe – XXe siècles) / Френската култура на Балканите (ХІХ – ХХ в.) – взаимовръзки и рецепция. Сборникът е под научната редакция на проф. д.н. Рая Заимова и е резултат от международната интердисциплинарна конференция със същото име, проведена в София на 6 и 7 октомври 2022 г.

Изданието се реализира с подкрепата на Посолството на Р Франция в Р България и на Френския институт в България.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Книга Балканските култури ИБЦТ 2023Сборникът „Балканските култури: диалог, трансфер, метаморфози“ обединява автори, които работят в различни научни полета – история, теория и история на литературата, театъра и киното. Включените в него 15 изследвания се поместват в широк хронологичен диапазон от Средновековието до наши дни и са посветени на значими проблеми, свързани с диалога между отделните култури на Балканите и в европейски контекст. Предложени са различни ракурси както към трансфера на културни модели, така и към метаморфозите при тяхното възприемане, усвояване и функциониране. Изследванията разкриват непознати или слабо проучени страни на културната динамика в региона и създават мозаечен образ на разноликите Балкани.

Корица
Съдържание и предговор

Страница 1 от 28

Всички права запазени © 2024 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене