Събития

Представяне на книгата „Providentia Imperatoris. Биография на император Максимин Тракиеца“ на д-р Калин Стоев

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Poster K.Stoev kniga 01Институтът за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол”–БАН и Издателска къща „Тендрил“ организират представяне на книгата на д-р Калин Стоев „Providentia Imperatoris. Биография на император Максимин Тракиеца“.

Събитието ще се проведе на 12 ноември 2019 г. (вторник) от 18:00 ч. в Министерство на културата, галерия „Средец“, София, бул. „Александър Стамболийски“ № 17.

Заповядайте!

Резюме

Книгата е научна биография на римския император Гай Юлий Вер Максимин, останал в историята с името Максимин Тракиеца. Личността му е от научен интерес по редица причини – на първо място, той е първият владетел с „варварски” произход, застанал начело на римската империя. Освен това Максимин се счита и за императора, след който започва епохата на т.нар. „войнишки императори“, преструктурирала коренно Римската империя. В монографията се прилага преди всичко тексткритичния метод, при който изворите са съпоставени с наличната епиграфска, нумизматична и друга информация, за да се стигне до изводи за ранната биография на Максимин – неговото месторождение, съществените моменти от ранната му кариера, начинът, по който той става фаворит на войската и достига до трона на империята. За родно място на Максимин се определя общо казано областта на днешна северозападна България, която в края на III в. е била част от провинцията Dacia ripensis. В общоисторически план книгата стига до извода, че Максимин не е изключително и „чудовищно“ явление в римската история, а владетел, който е следвал определена тенденция в политиката на римските императори до този момент – засилване на „автокрацията” в политическата система на империята срещу модела на умерената „монархия“, към каквато се стремял Сената. В края на управлението си императорът става жертва именно на конфликта между двете политически идеи и на влиянието, което Сенатът е продължавал да упражнява в политическия живот. Така Максимин е изключителна персонификация на политическия модел в Римската империя, който в крайна сметка е щял да доведе до създаването на Домината.

Всички права запазени © 2021 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене