Събития

Тържествено честване на 50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

DSC 0083На 16 май 2022 г. в Големия салон на БАН тържествено беше отбелязана 50-годишнината от основаването на Института по тракология към БАН, сега Център по тракология „Проф. Александър Фол“ в ИБЦТ–БАН. 

Директорът на ИБЦТ–БАН проф. д-р Румяна Прешленова припомни, че за 50 години в структурата работят и са работили над 50 изявени учени. По думите й изследванията на големите български учени Иван Велков, Христо Данов, Гаврил Кацаров, Георги Михайлов и много други създават основата, на която стои проф. Александър Фол, за да постави началото на самостоятелното институционално развитие на тази наука в БАН. Тракологията винаги се е развивала в тясно сътрудничество както със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, така и с Националния археологически институт с музей към БАН, където се извършват систематични археологически проучвания на обекти от тракийската история, посочи тя.

Чл.-кор. проф. дтн Стефан Хаджитодоров, заместник-председател на БАН, поднесе приветствие от името на ръководството на Академията и връчи на ИБЦТ–БАН почетен плакет – сребърен, за високи научни постижения в изследването и популяризирането на историята, културата и езика на Древна Тракия.

Доц. д-р Мира Маркова, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, поднесе приветствие от името на ректора. Тя връчи на директора на ИБЦТ–БАН проф. Румяна Прешленова почетния знак на ректора на Софийския университет за принос в развитието на академичното сътрудничество между двете институции и по повод 50-годишнината от основаването на Института по тракология. 

Получени бяха поздравителни адреси от Администрацията на президента на Република България Румен Радев и от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. Поздравления бяха изпратени от декана на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и ръководителя на катедра „История и археология“; деканите на Правно-историческия факултет и на Факултета по изкуствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“, както и директора на Университетския научноизследователски център за древни европейски и източно-средиземноморски култури; председателя на Сдружение „Български музеи“, директора на Националния исторически музей, директорите на Регионалните исторически музеи във Велико Търново, Монтана, Силистра, Кюстендил, Перник, Разград и Търговище; директора на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН и директора на Института за български език към БАН.

Сред официалните гости на събитието бяха генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев, директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи г-жа Снежана Йовева-Димитрова, посланикът на Египет в България Н. Пр. Халид Емара, акад. Васил Николов, директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доц. д-р Христо Попов, заместник-кметът на Велико Търново с ресор „Хуманитарни дейности“ г-н Нейко Генчев и управителят на издателство „Фабер“ г-н Генчо Генчев. 

Като част от научната програма проф. Оливие Пикар, член на Академията за изящни изкуства на Франция, изнесе лекция за тракийските монети на о. Тасос. Проф. М. Саяр, председател на Международния съвет за индоевропейски и траколожки изследвания, говори за сътрудничеството между елини и траки в Югоизточна Европа и за траколожките изследвания в турската историография. 

В официалната програма беше включено представяне на най-новите издания на Центъра по тракология: юбилейно издание на STUDIA THRACICA  с подбрани статии на 30 учени, които са работили или работят в ИТ/ ЦТ от и.д. Ръководител на ЦТ доц. д-р Иво Топалилов, както и колективната монография за цинобъра в тракийската и римската култура в българските земи от проф. д.н. Валерия Фол. 

Две изложби във фоайето на БАН на тема „50 години от създаването на Института по тракология при БАН“ и „Тракологията и другите науки“ съпътстваха честването.

 На 50-годишнината от основаването на Института по тракология при БАН и на проф. Александър Фол са посветени петите Четения по тракология на тема „Тракологията – наука без граници“, организирани от ИБЦТ–БАН на 16 и 17 май. В тях участват тридесет учени от най-авторитетни научни институции – Институтът за балканистика с Център по тракология при БАН, Национален археологически институт с музей при БАН, Национален етнографски музей при Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и други.

DSC 0093DSC 0103

DSC 0147

Всички права запазени © 2023 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене