Събития

УЧАСТИЕ НА ИБЦТ–БАН В МЕЖДУНАРОДНАТА БЪЛГАРО-ХЪРВАТСКА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ХЪРВАТИ И БЪЛГАРИ. ДИПЛОМАЦИЯ, ПОЛИТИКА, КУЛТУРА И НАУКА“, ЗАГРЕБ 28–30.09.2022 г.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На 28-30 септември 2022 г. в Аулата на Философския факултет на Загребския университет ще се състои международна конференция „Хървати и българи. Дипломация, политика, култура и наука“. Научният форум е посветен на 25-годишнината от установяването на научното сътрудничество между Българската академия на науките и Хърватската академия на науките и изкуствата и на 30-годишнината от установяването на  дипломатическите отношения между Република България и Република Хърватия. ИБЦТ–БАН е представен в програмата с осем учени от общо 28 участника, представители на двете академии и сродни научни институции, сред които СУ „Св. Климент Охридски“, Загребският университет, музеи и др. Организатори на конференцията са Отделението за исторически науки към ХАЗУ, Научният съвет за изследване на връзките между Хърватия и Югоизточна Европа в историческа перспектива, българското посолство в Република Хърватия и Хърватско-българското дружество в Загреб съвместно с Института за балканистика с Център за тракология при Българската академия на науките.

Поздравителна реч към участниците ще изнесат председателят на ХАНИ акад. Велимир Найдхард, акад. Йосип Братулич, проф. д-р Дамир Карбич, проф. дин Светлозар Елдъров и доц. д-р Антоанета Балчева (ИБЦТ–БАН). Конференцията ще бъде открита с пленарните доклади на Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Хърватия Генка Георгиева и директорът на Отделението за исторически науки към ХАЗУ проф. д-р Дамир Карбич.

В духа на една вече дългогодишна утвърдена традиция на двустранно сътрудничество се предвижда учените от Отделението за исторически науки към ХАЗУ и техните български партньори, включени в двата междуакадемични проекта на ИБЦТ „Общество, държава и църква при българи и хървати през вековете“ и „Български и хърватски културни маршрути в Югоизточна Европа. Пресечни точки и взаимодействия“,  да подготвят сборник с отпечатаните доклади от конференцията.

ПРОГРАМА

Всички права запазени © 2023 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене