Архив - събития

Възпоменание за Марта Бур-Марковска (1929-2012)

На 20 февруари (сряда), от 18 часа в Унгарския културен институт (ул. Аксаков 16) ще се състои възпоменание за Марта Бур.

burmarta
Марта Бур-Марковска (1929-2012)

Историк и преводач. Родена на 15 февруари 1929 г. в Будапеща. Завършва университета по икономически науки в Будапеща, история и философия в СУ „Св. Климент Охридски”. Аспирант към Историческия институт при УАН, след това – асистент по история в университетите в Дебрецен и Будапеща. От 1960 г., след като сключва брак със своя колега музеолог Димитър Марковски, се установява да живее в София. Член на Съюза на учените в България.
Занимава се с въпросите на стопанската история, с акцент върху икономическо-търговските връзки в Централна и Югоизточна Европа. Автор на монографията „Балканите и унгарският пазар през ХVІІІ век”, на научно-популярни трудове, превела (заедно със съпруга си Димитър Марковски) „История на Унгария” от М. Унгер и О. Саболч, „Митове” от Й. Роман и др., съавтор (със съпруга си Димитър Марковски) на книгата „Унгария. Из кривините на свидната си участ”. Последната й публикация „Почитатели на Свети Наум в Унгария през ХVІІ-ХVІІІ век” излиза в сборника „Обществени и религиозни връзки между Унгария и Балканите”.

Съвместна проява на Института за балканистика с Център по тракология към БАН и Унгарския културен институт

Всички права запазени © 2024 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене