Архив - събития

Подписано споразумение за сътрудничество между ИБЦТ и китайския Център за изследване на цивилизациите

На 15 октомври 2016 г. в Пекин беше подписано споразумение за сътрудничество между Инстута за балканистика с център по тракология (ИБЦТ) при БАН и китайския Център за изследване на цивилизациите при Столичния нормален универститет (СНУ). С него двете страни се договориха за осъществяване на двустранен обмен на учени и докторанти, развитие на изследователски проекти и организиране на съвместни научни прояви. Документът беше подписан от директора на ИБЦТ проф. дин Александър Костов, проф. Гонг Хуили президент на Столичния нормален универститет и директора на Центъра за изследване на цивилизациите проф. Ли Синченг. 

СНУ e основан през 1954 г. и едно от водещите висши учебни заведения в огромната страна. През последните години в него се създават нови образователни и изследователски звена в областта на хуманитарните и обществените науки. Между тях е Центърът за изследване на цивилизациите, който се занимава с проучвания, сврързани с историята и съвременното развитие на Югоизточна Европа.


По време на посещението си в Пекин проф. Ал. Костов изнесе лекция в СНУ на тема : „Икономическите и политическите отношения между Китай и балканските държави по време на Студената война” и участва в два семинара. Директорът на ИБЦТ проведе срещи и с ръководители на някои институти от Китайската академия за обществени науки, по време на които беше изразено принципно съгласие за бъдещо сътрудничество в областта нбалканистичните изследвания.

AgrSignning

 

 

china-1

china 2

 

 

 

Всички права запазени © 2024 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене