Архив - събития

Украинската криза и Балканите

БАЛКАНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА ПО УКРАИНСКАТА КРИЗА

face 04 Cover UkrainaПредставянето на сборника "Украинската криза и Балканите " ще бъде на 9 март (четвъртък ) от 10:30 часа в Дома на Европа на ул. „Г.С.Раковски” 124.(За допълнителна информация: тел.+359 2 980 62 97).

 Настоящият сборник е първи опит в съвременната българска историография за сравнителен историко-политологически анализ на специфичните особености в позициите на балканските държави към най-сериозната засега европейска военнополитическа криза през XXI век. Специфичните особености на отделните балкански страни определят различни акценти във всяка от статиите: отражението на Косовския прецедент като аргумент за анексията на Крим върху Сърбия, Косово и Македония;  новата роля на Румъния за сигурността в Черноморския регион; влиянието на Русия върху политическия живот в България; вътрешното разделение в Босна и Херцеговина; ефектът на руските контрасанкции върху икономиките на Албания, Гърция, Хърватия и Черна гора; загрижеността на Турция за съдбата на кримските татари; участието на сръбски доброволци в боевете в Източна Украйна.  Анализирана е и информационната война между Русия и Украйна на терена на балканските държави, както и ролята на Брюксел като фактор, който поставя в определени рамки външнополитическото поведение на балканските членки на ЕС.

Публикациите, написани с професионална научна добросъвестност и на достъпен език, представляват интерес за широк кръг читатели.

Съдържание

Всички права запазени © 2024 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене