Архив - събития

Публично изкуство на Балканите от Римската империя до днес (113-2013)

са поръчани или одобрени от политически водачи, за да станат част от постоянното оформление на обществените места – винаги е играло важна роля в градовете на Балканите. Публичното изкуство изобразява и изразява делата, постиженията, страданията, личността и ценностите на отделни водачи, на градове, народи и царства. Публичното изкуство променя значението си в хода на времето, а също и в зависимост от това кой как гледа на него. Произведение на изкуството, което изразява гордостта на някой водач, може да бъде презряно и дори премахнато от следващото поколение. Някое знаменателно събитие може да изглежда незначително няколко века по-късно. А някой велик водач може да продължава да изглежда велик дори и след 1900 години.

Организационният комитет на ARCS и ИБЦТ-БАН събира заявки за доклади, посветени на тази тема – в световен или местен, синхронен или диахронен план. Огромният хронологически обхват, от ІІ в. сл. Хр. до днес, произтича от стремежа на ARCS да обхване, популяризира и допринесе за изучаването на историята и културата на България и Балканите през вековете. ARCS предоставя възможност и на учени, които иначе не биха имали такава възможност, да се срещат и обсъждат работата си. Докладите могат да са посветени на всички аспекти на публичното изкуство на Балканите, включително и, но не непременно ограничени до:

* оригинален контекст и значение – поръчители и творци, исторически контекст, зао-бикаляща среда, стил и иконография;

* регионални сравнения (между два града или две провинции/страни);

* връзки между отделни екземпляри на публичното изкуство от различни периоди;

* роля и по-късна реинтерпретация на произведения на публичното изкуство.

Моля, изпратете резюме на английски до 300 думи на:

Eric C. De Sena, Director American Research Center in Sofia Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 http://arcsofia.org/en/news/65-CALL-FOR-PAPERS-Conference-on-Public-Art-in-the-Balkans

Срокът за заявки е 30 януари 2013. Решението на Организационния комитет ще бъде обявено скоро след това. В конференцията могат да участват утвърдени и млади учени, вкл. и докторанти.

Всички права запазени © 2024 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене