Разговори за литературата и полуострова, Азиз Таш

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Заповядайте на третата среща от "Разговори за литературата и полуострова", която ще се проведе отново в сградата на Института за балканистика с Център по тракология "Александър Фол" (ул. "Московска" 45) на 29 октомври от 16. 00 часа.

Специален гост на тази среща е Азиз Таш, с когото ще разговаряме за първите стъпки и „нерождените дни”, за дъжда, апокрифа и любовните „екзекуции”, за личните небеса и тяхната преводимост.

Азиз Таш (1973, Смолян) е поет, преводач, литературен историк. През 1997 г. завършва арабистика и туркология в Софийския университет, а през 2004 г. защитава дисертация в Истанбулския университет. Автор е на книгите "Повод за небе" (1993), "На 22" & "Апокриф за дъжд" (2004, 2007), "От Адрианопол до Одрин" (2007). Сред многобройните му преводи специално внимание заслужават: "Насрещен вятър" от Кемал Йозер (превод от турски, 1999), "На среща със сбогуването" , антология на съвременната палестинска поезия съвместно с Мая Ценова (1999), "Антология на кувейтската литературата", съвместно с Веселина Райжекова и Мая Ценова (2003), "Житие и страдание на грешния Софроний" & "Книга за Софроний" на Вера Мутафчиева, превод на турски (2003); "Книга за българите", Петър Мутафчиев, превод на турски (2006). Преподава в университети в София и Истанбул.

 

УМНОЖЕНИЕ ЧРЕЗ ДЕЛЕНИЕ,
ИЛИ НИСША МАТЕМАТИКА

Животът
умножава нощите без теб по мен
и получава нула,
а пък аз -
тъга по теб в геометрическа прогресия.

Смъртта разделя дните, през които искам да съм с теб,
на мен
и получава плюс безкрайност,
а пък ти -
сърцето ми на атоми
и милиард от клетките ми -
в брой -
за да приспиш
живота и смъртта,
докато бавно ги броиш...

И накрая, благодарение на един чудесен приятел, музикален поздрав от Катерина Валенте - "Истанбул":
http://www.youtube.com/watch?v=fPKcSb74q1M&

Всички права запазени © 2023 Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Уеб агенция Кая Про, София

Търсене